Kendi adayımızı sahada görmek bize moral verdi

Seçim kampanyalarında artık sona yaklaşıyor. İstanbul’daki DEM Parti seçmenleri ve gönüllüleri hem adaylardan hem de seçim çalışmalarından memnun.

Yerel seçime sayılı günler kaldı fakat özellikle İstanbul’daki büyükşehir belediye başkanlığı seçimi DEM Parti üzerinden konuşulmaya devam ediyor. Adaylar Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’nin adaylığı hala konuşuluyor. Daha önce stratejik oy kullanan Kürt seçmeninin bu defa ne yapacağı hem iktidar hem de diğer muhalefet adaylarının odağında. TV’lerde, köşe yazılarında ve siyasilerin dillerinde analizler analizleri kovalıyor.

Peki, DEM Parti öncesi de bu geleneğe oy vermiş Kürt seçmenler ne diyor? Seçim sona yaklaşırken aday çıkarılmasına dair tespitleri neler? Adayları seçim döneminde nasıl buluyorlar? Tüm bu soruları seçmenlerle konuştuk fakat üstlerinde hissettikleri siyasi baskı nedeniyle soyadlarını kullanmayacağız.

Uzun yıllardır İstanbul’un Anadolu yakasında yaşayan Mehmet, kent uzlaşısı ve adaylardan memnunuz diye başlıyor konuşmaya ve şunları söylüyor: “Partimizin varlığı açısından evvela bu seçim sürecinde aday çıkarılmasını hep destekledim. Çıkarmasın diyenlere katılmıyorum. Şimdi sahada çalışmaları görüyoruz, bizler de destek oluyoruz. Partimizin tabana kendisini hissettirmesi açısından çok önemli oldu aday çıkarılması. Kendi adayımızı sahada görmek bize hem moral hem de varlığımız açısından motivasyon verdi.”

MÜCADELEMİZİ KENDİ BİLDİĞİMİZ YOLDA YÜRÜTÜYORUZ

İstanbul’da öğretmenlik yapan Fırat ise aday çıkartılmasının ve tüm seçim boyunca çalışmaların bu açıdan nasıl etkilendiğini şöyle ifade ediyor: “Ben partimizin adayı çıkartmasını çok doğru buluyorum. Toparlayıcı olması açısından özellikle. Genel anlamıyla İstanbul üzerinde şunu söyleyebiliriz ki, ciddi bir rekabet durumumuz söz konusu. İstanbul önemli bir merkez dolayısıyla partimizin de bu yarışta yer alması çok çok önemli. Kendini var etmesi açısından önemli. Bu seçim atmosferi ve bizim kitle tabanımız sürekli tartışmalara sebep oluyor. Hem bizi yok sayıyorlar hem de kitlemiz üzerinden gücümüzü tartışıyorlar. Her seçimde bunu yaşıyoruz. Ama dediğim gibi biz kendi adaylarımızla çıktığımız ve kendimizi var ettiğimiz zaman bir yandan da bu tartışmaların önüne geçiyoruz. Kendi bildiğimiz yolda, mücadelemizi arkadaşlarımızla, yoldaşlarımızla, kitlemizle, halkımızla, halklarımızla beraber yürütüyoruz önemli olan da bu.”

OY ORANIMIZ İKİ TARAFA DA MESAJ OLACAK

Bir başka DEM Parti seçmeni olan Resul ise adayın daha erken açıklanması gerekiyordu diyor: “Başından beri adayımızın çıkması gerektiğini düşünüyorum ben. Hatta daha erken çıkması gerekiyordu bana sorarsanız. Zaten bizler diğer seçimden beri ne olursa olsun kendi adayımızın çıkmasının daha iyi olduğunu düşünüyorduk ve halkın istediği oldu. Kendi adayımız çıktı ve iyi durumdayız ve seçimler de iyi geçiyor. Muhtemelen %10'un üzerinde oy alacağız ve bu her iki tarafa da bir mesaj olacak aslında, hem AKP bloğuna hem CHP bloğuna.”

MOTİVASYON ÇOK YÜKSEK

Sema ise 2019 ile şimdiki seçimin motivasyonu arasında ciddi bir fark olduğunu ve bunun sahada çok net görülebildiğini anlatıyor: “2024 yerel seçimlerde DEM Parti'nin İstanbul'da büyükşehir belediye başkanı aday çıkartmasından bir seçmeni olarak çok mutlu ve memnun oldum. Bence aday çıkarılmış olması İstanbul'da seçmenler üzerinde çok olumlu bir etki bıraktı. Elbette 2019 seçimlerinde aday çıkarmadığında yine de stratejiyi destekledik ama çok da memnun değildik. Şu an bunu daha iyi gözlemleyebiliyoruz. O zamanki motivasyonla şu anki seçmenin motivasyonu arasında çok büyük bir fark var. Motivasyon çok yüksek. Burada mesele kazanıp kazanmamaktan öte bir partinin iddiası, alternatif bir üçüncü yolu göstermesi önemli.”

Bir sendikada görevli olan Kıvanç ise şunları ifade ediyor adaylar ve seçimlere dair: “Meral hanımın (Danış Beştaş) aday olmasına çok sevindim. Çünkü deneyimli, tecrübeli, İstanbul'u bilen bir kadın. Başak Hanım (Demirtaş) olsaydı bu kadar etkin olabilir miydi bilmiyorum. İsmi güçlü ama olur muydu emin değilim. Murat Bey de (Çepni) çok güçlü bir aday, İstanbul'u bilen biri. Ama adayların daha erken açıklanması gerektiğini düşünenlerdenim, bundan çok daha güçlü bir kampanya yürütebilirdik. Bazı şeyler çok geç netleşti. Yine de bu seçim sürecinin iyi gittiğini düşünüyorum.”